Hygiëne

U moet niet ziek worden bij de tandarts

En wij willen niet ziek worden van u; mocht u verkouden zijn, een koortslip hebben of wellicht een besmettelijke ziekte hebben. Een zieke tandarts of assistente kán een bron zijn van besmetting; daarom is het belangrijk dat zowel u als wij ons best doen elkaar niet ziek te maken.

U mag ons bezoeken als u verkouden bent, u mag ons ook een hand schudden (deze desinfecteren wij tussen de patiënten door) U mag ons zelfs bezoeken als u een besmettelijke ziekte heeft, want in principe wordt elke patiënt al behandeld alsof deze een besmettelijke ziekte zou hebben. Dit werkt immers het veiligste, voor u, maar ook voor ons. Want eventueel bebloed materiaal moet natuurlijk ook gereinigd worden.

Maar, we willen het wel graag weten. Vertel het ons graag tevoren: aan de balie, in de kamer, per mail of desnoods per telefoon.

 


Hoe wij de hygiëne optimaliseren

 

ALT NAME

Altijd nieuwe handschoenen

Na elke patiënt, ook bij gezinnen, worden nieuwe handschoenen aangetrokken. Onze handschoenen bevatten geen latex. (muv de handschoenen voor implantologie!) Bij de handhygiëne hoort ook schoonmaak/desinfectie.

ALT NAME

Boorhouders per patiënt

De boorhouders komen in aanraking met speeksel en bloed. Niet alleen de boortjes, maar ook de boorhouders worden van binnen en van buiten gereinigd en gesteriliseerd. Alleen na sterilisatie kunnen we garanderen dat u geen bacterie-overdracht hoeft te verwachten.

ALT NAME

Desinfectie

Onze handen (tussen de patiënten door), de kasten, de lamp... Alles wat we aanraken tijdens de behandeling met de handschoenen wordt gedesinfecteerd. Kruisbesmetting wordt zo voorkomen. Daarom kan er wat tijd zitten tussen 2 patiënten bij eenzelfde kamer.

ALT NAME

Sterilisatie

De boorhouders, het chirurgisch materiaal, de tandsteen apparaten. Het wordt na elke patiënt gesteriliseerd. Het moet daarna ook afkoelen; vandaar dat we enorme bedragen hebben geïnvesteerd in veel en kwalitatief instrumentarium.

ALT NAME

Wegwerp materiaal

De tips van de luchtspuit, een hoesje over de luchtspuit, de afzuigers, watjes, handschoenen, mondmaskers, kwastjes, servetten, hoofdsteunzakken, de drinkbekers, etc. Disposable materialen zijn minder voor het milieu, maar garanderen hygiëne.

ALT NAME

Water kwaliteit

Het water uit de boren is leidingwater. Daarin komen allerlei stoffen voor die we het liefste niet in de mond stoppen, ondanks dat het Nederlandse water heel schoon is. Daarvoor is een filter geplaatst tussen de leidingen. Daarnaast checken we halfjaarlijks op legionella.