De Kroon

Wanneer kronen?

Een kroon wordt voorgesteld als een tand of kies (ernstig) beschadigd is na breuk van een grote vulling, of als zo'n breuk in korte tijd wordt verwacht. Opnieuw vullen is dan niet meer verstandig, omdat de kans groot is dat de kies het op den duur niet meer houdt. Dit kan leiden tot een onherstelbare situatie: de tand of kies moet dan in het ergste geval worden getrokken.

Kronen worden ook wel eens vervaardigd om lelijke voortanden op te knappen.

 

Wie komt er voor in aanmerking?

Allereerst een geruststelling: de originele tand/kies wordt niet(!) getrokken voor een kroon. Kronen plaatsen we over de bestaande tand/kies, maar daarover straks meer. In principe kunnen kronen bij iedereen worden geplaatst, van jong tot oud en gezondheid speelt geen grote rol. Maar uw tandvlees moet wel in goede staat zijn: je bouwt immers ook geen huis op een slecht fundament.

 

Hoe gaat het zetten van kronen in zijn werk?

De voorbereidingen zijn meestal hetzelfde: kronen worden in twee sessies ingemeten en geplaatst.

De eerste afspraak duurt het langst, ongeveer een uurtje. Gelukkig is het niet zo dat de tandarts een uur moet boren. Het is vooral het meetwerk dat veel tijd kost. We raden patiƫnten aan met verdoving te laten boren en inmeten: dit is niet alleen relaxter voor u, maar ook voor ons. Omdat u ook minder speeksel aanmaakt kan beter worden ingemeten en is het resultaat over het algemeen kwalitatiever.

U kunt er van uitgaan dat het boorwerk net zoveel tijd in beslag neemt als bij een normale vulling.

De assistente verzorgt de kleurbepaling, noodkroon en administratie. De digitale afdruk wordt doorgestuurd naar het laboratorium, zij zullen uw kroon (Made in Holland, Duitse materialen) vervaardigen. Afhankelijk van het type kroon plaatsen we na 2 dagen of 2 weken. Uw tand/kies kunt u daarna gewoon weer gebruiken voor pizza's en stokbroden, en ziet er weer uit als een originele tand/kies. (Muv enkele indicaties: dit wordt tevoren overlegd)

 

Wat kost een kroon?

Ga ongeveer uit van een bruto prijs van 550-650 euro (muv implantaatkronen). Hierbij zijn we niet uitgegaan van een vergoeding: we kunnen voor u uitrekenen wat uw vergoeding zal zijn. Deze berekening is onder voorbehoud: uw offerte kunt u doorsturen naar de verzekeraar voor een exacte indicatie. Kronen zijn duur, maar houd rekening met de hoeveelheid werk die de tandtechnieker moet verzetten. Een kroon wordt op maat gemaakt. Juist door het gebruik van de juiste materialen en de zeer nauwe pasvorm (30 micron) gaan kronen gemiddeld 20-25 jaar mee.

 

Krijg ik garantie?

Ja: de voorwaarden leest u terug bij behandelingen -> garantie (menu)